Resor är ett stort intresse bland svenskar och skandinaver. Man reser gärna ofta och upptäcker världen, samt bekantar sig med nya spännande kulturer. De skandinaviska länderna tillhör rese-eliten, som har tillräckligt god ekonomi och mindre gott väder i sina hemländer, så semestern spenderas gärna utomlands på olika platser. Nyhetstidningen Reader’s digest skrev en intressant artikel om världens resestatistik, där de skandinaviska länderna toppade listan. De hårda somrarna med en hel del regn och rusk tvingar ut skandinaverna på nya äventyr, samt spelar det goda ekonomin en stor roll. Sverige, Finland, Norge och Danmark har i genomsnitt en högre lön samt högre levnadskostnader i sina hemländer, vilket innebär att en utlandsvistelse i de flesta länderna i världen inte blir särskilt dyr när det kommer till mat, upplevelser och hotellnätter.
För att planera sin nästa tur undersöker man gärna på nätet vilken destination som passar bäst. Där kommer resebloggar in i bilden. Skandinaver är förutom rese-elit även en flitig befolkning när det kommer till nät-surfing, man läser mycket gärna bloggar och är bekant med sociala medier.
Just resebloggar är höga i populäritet just eftersom man kan snappa upp en hel del tips och information som bloggaren delar med sig av.
En reseblogg är en blogg med huvudämnet resor, där bloggaren uppdaterar regelbundet och befinner sig ofta på resande fot. Syftet är att följa bloggaren till olika destinationer och få veta mer om platsen som bloggaren besökt, samt läsa om bloggarens upplevelse av besöket. De flesta resebloggare är generösa med vackra fotografier från de olika resemålen, samt fotografier från hotellen de stannar på, och restauranger de äter på. En reseblogg kan vara mycket informativ i sitt innehåll. Denna typen av blogg ger en inblick i olika resemål och bidrar med en äventyrlig känsla.
Även den som själv inte reser mycket kan uppskatta en reseblogg, då man som läsare får en möjlighet att följa med på bloggarens äventyr. Det är spännande att läsa en erfaren bloggares resension av olika platser, och kanske även inspireras till att besöka samma resemål. I kommentarsfältet är det enkelt att starta en konversation med bloggaren genom att möjligtvis ställa en fråga om det publicerade inlägget, eller kanske bara skriva en uppmuntrande kommentar.
En reseblogg kan fungera lite som en personlig reseguide, om bloggaren är flitig med att återkomma med svar på de publicerade kommentarerna. Läsare som undrar över potentiella resemål kan rådgöra med en resebloggare som har koll.
Bloggar har möjligheten att ta sina läsare på besök i bloggarens privatliv, genom att dela med sig av det som de upplever samt hur de upplever det. Läsare och följare ser upp till bloggaren som är trogen sitt skrivande och anser att läsarna samt deras stöd är viktigt för deras skrivande.